Dzisiaj w naszej kuchni pełnej niespodzianek smaczny temat kulinarny prosto z Hiszpanii
Przepis dla tych z Was którzy nie wiedzą co przygotować dzisiaj na obiad lub organizują niezobowiązujące spotkanie chcąc przy okazji pokazać się z nowatorskiej strony… Danie które zaskoczy biesiadników i na pewno zapewni Wam od razu gwiazdkę Michellin – PAELLA! 
Jest to stosunkowo proste danie zarówno w kwestii składników jak i poziomu trudności podczas gotowania ale w paelli ważne jest doświadczenie i coś co nasze mamy i babcie nazywają okiem. Tajemna sztuka wrzucania składników tak „na oko” i tworzenia dania, którego zapach i smak zostaje z nami na całe życie. Ot co! I tu tkwi sekret .
Puryści z Walencji, kolebki paelli powiedzą że tylko ich paella jest prawdziwa a reszta podobnych wynalazków to tylko ryż z dodatkami. Temat paelli jest szeroki i zróżnicowany tak jak zróżnicowana jest Hiszpania, ale zacznijmy od podstaw.
SPRZĘT
Paelle przygotowuje się w naczyniu o tej samej nazwie najlepiej na ogniu z drzewa pomarańczowego… Serio, nie żartuję, smak jest wtedy najlepszy, dym przenika składniki na poziomie kwantowym zmieniając smak w wielką fiestę dla naszych kubków smakowych… a jeżeli jeszcze dodamy do tego odpowiednie wino to neurony w mózgowym ośrodku przyjemności dostają orgazmu… Niestety nie zawsze mamy takie możliwości gotowania dlatego trzeba zadowolić się dostępnymi sposobami.

SKŁADNIKI
Rodzaj i ilość składników zależy od rodzaju paelli jaką chcemy zrobić , pamiętajmy że jest to indywidualna sprawa ale znane odmiany to paella wrzywna, z owocami morza, mieszana (owoce morza i mięso) i oczywiście klasyk czyli paella Walencka.
Podstawowym elementem każdego rodzaju jest RYŻ!
Najlepsze odmiany to BOMBA czy XENIA dlatego że podobno najlepiej absorbują wywar który nadaje smak.





PROCES
Zaczynamy od podsmażenia treści czyli mięsa czy owoców morza, które po chwili odstawiamy na bok. Następnie robimy el sofrito czyli bazę – wrzucamy pomidory, czosnek i cebulę na wysokim ogniu i mieszamy tak aby zrobiło cię coś o teksturze pasty. Pamiętajmy o odpowiedniej ilości oliwy, nie żałujmy! Jak mamy już to gotowe to dodajemy ryż a następnie wywar i w proporcji 1:2 (choć tutaj zależy jak mocny mamy płomień). Pozostałe składniki dodajemy po chwili i mieszamy tak żeby ryżyk się równo rozłożył. Jak zacznie pyrkać to rozpoczynamy odliczanie 10min na wysokim ogniu. Już więcej nie mieszamy! Kolejny krok to zmiana ognia na mały i około 7 minut jeszcze dajemy całości przechodzić samej przez siebie 

Po zakończeniu gotowania zostawiamy pod przykryciem kila minut. I gotowe!

Cebolla CEBULA
Pimiento rojo CZERWONA PAPRYKA
Ajo CZOSNEK
Tomate POMIDOR
Arroz RYŻ ok 100g na osobę
Ryba, Krewetki, kałamarnica, muszelki itp..

Pollo KURCZAK
Conejo KRÓLIK
Garrofó FASOLKA LIMEŃSKA
Bachoqueta FASOLKA ZIELONA
Tomate POMIDOR
Caracoles ŚLIMAKI
Azafrán SZAFRAN
arroz RYŻ ok 100g na osobę
Kilknij aby zagłosować!
[Total: 11 Average: 4.8]