CategoriesSmaki Świata

Hiszpańskie Smaki

Dzisiaj w naszej kuchni pełnej niespodzianek smaczny temat kulinarny prosto z Hiszpanii 🇪🇸 Przepis dla tych z Was którzy nie wiedzą co przygotować dzisiaj na obiad lub organizują niezobowiązujące spotkanie chcąc przy okazji pokazać się z nowatorskiej strony… Danie które zaskoczy biesiadników i na pewno zapewni Wam od razu gwiazdkę Michellin – PAELLA! 🥘

Jest to stosunkowo proste danie zarówno w kwestii składników jak i poziomu trudności podczas gotowania ale w paelli ważne jest doświadczenie i coś co nasze mamy i babcie nazywają okiem. Tajemna sztuka wrzucania składników tak „na oko” i tworzenia dania, którego zapach i smak zostaje z nami na całe życie. Ot co! I tu tkwi sekret .
Puryści z Walencji, kolebki paelli powiedzą że tylko ich paella jest prawdziwa a reszta podobnych wynalazków to tylko ryż z dodatkami. Temat paelli jest szeroki i zróżnicowany tak jak zróżnicowana jest Hiszpania, ale zacznijmy od podstaw.

SPRZĘT

Paelle przygotowuje się w naczyniu o tej samej nazwie najlepiej na ogniu z drzewa pomarańczowego… Serio, nie żartuję, smak jest wtedy najlepszy, dym przenika składniki na poziomie kwantowym zmieniając smak w wielką fiestę dla naszych kubków smakowych… a jeżeli jeszcze dodamy do tego odpowiednie wino to neurony w mózgowym ośrodku przyjemności dostają orgazmu… Niestety nie zawsze mamy takie możliwości gotowania dlatego trzeba zadowolić się dostępnymi sposobami.
🥘 Paella (naczynie) może mieć różne rozmiary i zależy to oczywiście od ilości osób dla których gotujemy ale dla 4/5 osób używamy paelli o średnicy ok 40cm. Na marginesie dodam że największa paella na świecie miała 21 metrów średnicy…

🍤 SKŁADNIKI

Rodzaj i ilość składników zależy od rodzaju paelli jaką chcemy zrobić , pamiętajmy że jest to indywidualna sprawa ale znane odmiany to paella wrzywna, z owocami morza, mieszana (owoce morza i mięso) i oczywiście klasyk czyli paella Walencka.
Podstawowym elementem każdego rodzaju jest RYŻ! 🌾Najlepsze odmiany to BOMBA czy XENIA dlatego że podobno najlepiej absorbują wywar który nadaje smak.
🍅 El Sofrito czyli baza od której zaczynamy proces twórczy smażenia to pomidory czosnek i cebulka, chociaż są i tacy którzy twierdzą że cebuli nie należy dodawać dlatego że ryż się robi zbyt miękki… Kwestia gustu. Można też dodać czerwoną paprykę i wszystkie te składniki smażyć na mocnym ogniu tak aby się zrobiła pasta.
🦐 Ekstasy czyli warzywa, owoce morza, ryby lub mięso czyli to co dodajemy według naszej koncepcji danego dnia lub tego co mamy w lodówce. W klasycznej walenckiej wersji znajdziemy nawet ślimaki!
🌶 Przyprawy. Szafran (krokus uprawny) to pewnie najbardziej znana przyprawa w kuchni Hiszpanii, robiona ze słupków kwiatu. Bardzo łatwo sobie jest wyobrazić, że produkcja jest czasochłonna i skomplikowana. Zwany również Czarnym złotem jest to produkt bardzo drogi dlatego że trzeba zebrać około 250 tysięcy kwiatów na jeden kilogram czystego szafranu. Dzisiaj w Hiszpańskiej kuchni oprócz szafranu używa się barwników lub mieszanek obydwóch.
🥫Wywar (caldo) należy zrobić czy można też kupić pasujący do naszego dania czyli np. rybny, mięsny albo warzywny. Niektórzy mówią że sama woda z Walencji wystarczy…

⏳ PROCES

Zaczynamy od podsmażenia treści czyli mięsa czy owoców morza, które po chwili odstawiamy na bok. Następnie robimy el sofrito czyli bazę – wrzucamy pomidory, czosnek i cebulę na wysokim ogniu i mieszamy tak aby zrobiło cię coś o teksturze pasty. Pamiętajmy o odpowiedniej ilości oliwy, nie żałujmy! Jak mamy już to gotowe to dodajemy ryż a następnie wywar i w proporcji 1:2 (choć tutaj zależy jak mocny mamy płomień). Pozostałe składniki dodajemy po chwili i mieszamy tak żeby ryżyk się równo rozłożył. Jak zacznie pyrkać to rozpoczynamy odliczanie 10min na wysokim ogniu. Już więcej nie mieszamy! Kolejny krok to zmiana ognia na mały i około 7 minut jeszcze dajemy całości przechodzić samej przez siebie 😆
Po zakończeniu gotowania zostawiamy pod przykryciem kila minut. I gotowe!
🦑 SKŁADNIKI PAELLA DE MARISCO czyli z owocami morza
Cebolla CEBULA
Pimiento rojo CZERWONA PAPRYKA
Ajo CZOSNEK
Tomate POMIDOR
Arroz RYŻ ok 100g na osobę
Ryba, Krewetki, kałamarnica, muszelki itp..
🐇 SKŁADNIKI PAELLA VALENCIANA
Pollo KURCZAK
Conejo KRÓLIK
Garrofó FASOLKA LIMEŃSKA
Bachoqueta FASOLKA ZIELONA
Tomate POMIDOR
Caracoles ŚLIMAKI
Azafrán SZAFRAN
arroz RYŻ ok 100g na osobę
Kilknij aby zagłosować!
[Total: 11 Average: 4.8]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

logo PBG

KONTAKT DO PRZEWODNIKÓW

W sprawach związanych ze zwiedzaniem w wybranej destynacji proszę kontaktować się bezpośrednio z przewodnikami. Dane kontaktowe można znaleźć z zakładce PRZEWODNICY. Po kliknięciu zdjęcia pojawi się opis i dane do kontaktu.

o nas

  • Polscy przewodnicy z różnych stron świata. Tworzymy przestrzeń do wspólnych podróży.

kontakt W SPRAWACH STOWARZYSZENIA

  • biuro@przewodnicybezgranic.pl

kontakt dla mediów:

  • media@przewodnicybezgranic.pl

© 2020 Przewodnicy bez granic. Wszystkie prawa zastrzeżone. Treść i zawartość audiowizualna chroniona prawami autorskimi Przewodników bez Granic ®

X
Add to cart