Pisze Maja Krajnowska, przewodniczka po Rzymie.
Co kryje się pod pojęciem DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
Dlaczego jest tak rozsławiona w świecie? Czym się charakteryzuje? Co wnosi dobrego w nasz sposób odżywiania? Dlaczego warto ją stosować? Jakie produkty są zalecane, a jakich należałoby unikać? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Dlaczego została wpisana na światową listę UNESCO?
Na te oraz na inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule poświęconym jednej z najsławniejszych diet świata.
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale również styl życia charakterystyczny dla ludności zamieszkującej basen Morza Śródziemnego, między innymi: Włochów, Greków, Hiszpanów i Francuzów.
Jest ona kultywowana w tych rejonach już od tysięcy lat, ale rozpowszechniona na całym świecie została dopiero w latach 90-tych XX wieku. Zauważono, że ludność zamieszkała w niektórych obszarach Morza Śródziemnego cieszy się długowiecznością. Zaczęto więc badać powiązania pomiędzy mniejszą śmiertelnością a sposobem odżywiania. Dzięki temu odkryciu udowodniono, że to nie jest przypadek, że długość życia zależy od stylu życia i od tego, w jaki sposób odżywiają się ludzie zamieszkali na tamtych terenach.
Nie istnieje ściśle określona, jedna jedyna dieta śródziemnomorska.
Kraje w basenie Morza Śródziemnego różnią się przecież między sobą nie tylko położeniem, polityką, obyczajowością, przyzwyczajeniami itd., ale również kuchnią. Każdy region charakteryzuje się swoistym sposobem przyrządzania posiłków, ale wszędzie sposób odżywiania jest bardzo podobny i ma wiele cech wspólnych.
Na czym opiera się dieta śródziemnomorska?
Jedną z najcenniejszych zasad jest spożywanie lokalnych i sezonowych produktów oraz jak najmniej przetworzonej żywności. Niemalże w każdym posiłku znajdują się warzywa i owoce. Dużą wagę przywiązuje się również do jedzenia chleba i zbóż (zwłaszcza pełnoziarnistych), roślin strączkowych, orzechów oraz nasion. Czerwone mięso jest ograniczone na rzecz większej ilości ryb i owoców morza. Stosuje się zioła, naturalne przyprawy oraz oczywiście oliwę z oliwek. Rejony te słyną z produkcji wina, dlatego w posiłku diety śródziemnomorskiej nie brakuje tego trunku. Spożycie wina powinno być umiarkowane, zaleca się jedną lampkę dziennie podczas kolacji. Ale co najważniejsze – wszystkie te kraje charakteryzuje wspólne celebrowanie posiłków i codzienności. I właśnie ten punkt – obok sposobu odżywiania się, wpłynął na decyzję światowej komisji o wpisaniu diety śródziemnomorskiej w 2010 roku na listę ustnego i niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdrowa?
Naukowcy badający dietę i jej wpływ na nasz organizm wykazali, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ryzyko chorób układu krążenia jest więc zdecydowanie mniejsze. Badacze udowodnili również, że ci którzy stosują dietę zapadają rzadziej na choroby nowotworowe.
Współczesny sposób odżywiania się ludności zamieszkałej obszar M. Śródziemnomorskiego wciąż opiera się na zwyczajach i tradycjach przodków. I mimo, że świat biegnie do przodu, rolnictwo ustępuje przemysłowi i coraz trudniej o autentyczne i nieskażone dary natury, żywność śródziemnomorska jest niezmiennie bardzo popularna. Coraz więcej zawiązuje się związków, stowarzyszeń i najróżniejszych grup, które mają na celu kultywowanie kuchni regionalnej opartej na produktach sezonowych i prastarych przepisach.
Autor artykułu: Maja Krajnowska, przewodniczka po Rzymie i Watykanie
Rzym to jej spełnione marzenie i miłość od pierwszej podróży. Potrafi tak rozkochać w Wiecznym Mieście, że będziesz chciał tam wrócić.
Poznaj niezwykłe ciekawostki o Rzymie i innych zakątkach świata: VIDEO QUIZ