CategoriesObyczaje Smaki Świata

12 potraw na świąteczny stół podróżnika

12 potraw na świąteczny stół z kulinarnego e-booka „W 80 potraw dookoła świata”

Święta w Polsce mają wyjątkowy charakter. Ten rok przyniósł nam jednak sporo zmian i zabrał wiele możliwości podróży. Co powiecie na urozmaicenie świątecznych stołów potrawami z innych zakątków świata? Poniżej znajdziecie 12 naszych niezwykłych kulinarnych propozycji.

Na każdym świątecznym stole w Polsce pojawiają się pierogi.

Wiele osób mówi nawet, że bez nich nie ma Świąt. W naszym e-booku kulinarnym „W 80 potraw dookoła świata” można znaleźć pierogi, które wzbogacą rodzinne spotkania. Spróbujcie pierogów gyoza z Japonii lub pierogów w wersji pieczonej, empanadas de pino z odległego Chile

 

               

 

W Polsce ryby są bardzo popularnym składnikiem świątecznych potraw.

Oprócz zupy grzybowej czy barszczu, na polskich stołach często gości także zupa rybna. Co ciekawe, w Chorwacji w czasie Bożego Narodzenia również pojawia się danie z rybą. Bakalar na bijelo to popularna potrawa świąteczna, która podawana jest w Dalmacji jako gęsta zupa. 

Spróbujcie też cullen skink. Ta szkocka zupa rybna to część tradycji licznych małych nadmorskich miasteczek na szkockim wybrzeżu.

Zamiast tradycyjnej zupy rybnej proponujemy Wam przygotowanie marmitako. Pochodząca z Kraju Basków potrawa jest gulaszem rybnym z ziemniakami i doskonale sprawdzi się również w czasie zimowego lub świątecznego spotkania. 

 

               

 

Ciężko znaleźć karpia na innych stołach niż polskie.

Tradycja podawania tej ryby nie jest znana w większości krajów. Jeżeli jednak zdecydujecie się na urozmaicenie świątecznego menu, proponujemy Wam wyjątkowe potrawy rybne i niezwykłe sposoby podania ryb. Nieco bliższe tradycyjnym sposobom przyrządzania ryby będzie pochodząca ze Szkocji fish in gin & tonic batter with chips and mushy peas.

Inna szkocka niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa to Fish pie Będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych dań rybnych. 

 

         

 

Jeśli lubicie wprowadzać na stoły egzotyczne smaki, przygotujcie espada preta com banana z Madery lub kolumbijską potrawę trucha con patacones.

Miłośnicy owoców morza mogą przygotować ośmiornicę, podobnie jak podaje się ją w Święta w Portugalii, a dokładnie w regionie Trás-os-Montes. Polvo à lagareiro to jedna z ulubionych potraw Portugalczyków, nie tylko świątecznych. 

 

               

 

Na wielu polskich stołach w czasie Świąt pojawia się ziemniaczana sałatka.

Proponujemy Wam przygotowanie jej andaluzyjskiej wersji – ensalada malagueña. Prosta w przygotowaniu sałatka o niezwykłym orzeźwiającym smaku pomarańczy oczaruje każdego. 

Uniwersalna pasta tzatziki podkręci smak potraw podawanych na świątecznym stole. Doskonale pasuje do mięs, smażonych warzyw oraz pieczywa. Na pewno znajdzie się na greckich stołach w czasie Świąt. 

 

             

 

A Wy, dołączycie do Greków? 

 

Wyruszcie z nami w fascynującą podróż „W 80 potraw dookoła świata”.

Nasz kulinarny e-book to niezwykła gastronomiczna przygoda z Przewodnikami bez Granic. Dzięki nim odkryjecie jak przyrządzić lokalne dania, aby poczuć autentyczne regionalne smaki.

Ebook na prezent? Świetny pomysł!

 

 

 

 

Kilknij aby zagłosować!
[Total: 12 Average: 4.8]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

logo PBG
Nasz Partner Technologiczny

Newsletter

o nas

  • Polscy przewodnicy z różnych stron świata. Tworzymy przestrzeń do wspólnych podróży.

kontakt

  • (+34) 663-655-024
  • (+48) 735-234-154

kontakt dla mediów:

© 2020 Przewodnicy bez granic. Wszystkie prawa zastrzeżone. Treść i zawartość audiowizualna chroniona prawami autorskimi Przewodników bez Granic ®

X
Add to cart